Her må du cykle

En rigtig fin måde at opleve den danske natur på er på cykel. Tjek her, hvor du må cykle hvornår - på henholdsvis almindelige cykler og mountainbikes.
MTB cykel på sti med pæl med skilte

Hvad siger reglerne, når du er på cykel?

Færdselsloven gælder også i naturen. Du må cykle på alle markveje, også selv om de privatejede.

Helt overordnet gælder reglerne for alle cykler. I modsætning til hvad man nogen steder kan opleve af skiltning i naturen, skelnes der ikke mellem mountainbikes og andre typer cykler.

I skove må du cykle med alle slags cykler, men kun på de stier og veje, der er egnede til cykling med en almindelig cykel. Du må ikke cykle uden for veje og stier – altså heller ikke i skovbunden.

Hvis skoven er privatejet, må du kun være der fra kl. 6 om morgenen til solnedgang, og du skal respektere skilte, som ejeren har sat op, for eksempel lukning af skoven til kl. 7 om morgenen, hvis der er pürschjagt. 

En skovejer kan sætte skilte op, der indskrænker adgangen til cykling på stier, hvis cykling medfører særlige problemer for naturen. Hvis du er uforstående over for et cykling forbudt skilt, kan du få din lokale kommune til at foretage en vurdering af, om den pågældende lodsejers skiltning er rimelig. Det sker desværre, at lodsejere skilter med mod cykling, hvor der ikke er grundlag for det.

stranden må du ikke cykle, men der er heldigvis mange cykelstier langs kysterne i Danmark, hvor du både kan få vind i håret og nyde udsigten over havet.

Du må gerne trække cyklen henover udyrkede arealer og på stranden.

Læs mere om, hvad du kan gøre, hvis du er i tvivl om lovligheden af et skilt.

Eller registrér skiltet på siden her, så vi sammen kan rydde op i skilteskoven. 

Reglerne på mountainbike 

På en mountainbike kan du opleve naturen som en legeplads med forhindringer og adrenalinudløsende udfordringer.

Reglerne for at køre på mountainbike er de samme som for en "almindelig" cykel.

Dvs. at selv om en mountainbike kan køre mange steder i terrænet, skal du blive på veje og stier og ikke cykle på dyreveksler eller små trampestier. 

Du må heller ikke cykle på marker eller på udyrkede arealer som strandenge, udyrkede marker og i markskel, ligesom du ikke må cykle på fortidsminder, gravhøje, diger, og trapper.

I Naturstyrelsens skove er der mere end 500 kilometer mountainbikespor, der er særlig beregnet til at blive udfordret på mountainbike. Læs mere om mountainbiking her

Du kan også finde tips til sikkerhed og gode råd til at vise hensyn til andre naturgæster her.

Par går tur i skoven
Danmarks skove er et mekka af natur- og friluftsoplevelser for alt fra vandrere til dem, der vil sove ude. Hvad du må i skoven, afhænger af, om den er offentlig eller privatejet. Find reglerne her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bliv klogere på reglerne

skitle
Reglerne for at færdes i naturen er langt fra enkle og klare. Vil du dykke ned i lovgivningen, hjælper vi dig på vej her.
Rollespillere i Hareskoven
Der er forskel på reglerne, alt efter om du besøger naturen som privatperson eller som en del af en organiseret gruppe som en klub eller en forening.
Skilt hvor der står Af hensyn til vildtet ingen adgang
Som udgangspunkt har vi alle sammen ret til at færdes i naturen - der er dog enkelte begrænsninger. Se mere her.
skovvej der snor sig ind i skoven
Når en konkret sag skal vurderes, er ejerforholdet på området centralt for, hvilke regler der gælder. Er det privat, statslig eller kommunal natur?
Kæde
Der findes mange typer barrierer i naturen. Vi har her samlet en række eksempler på typiske barrierer, du kan møde derude.

Registrér din barriere

Har du undret dig over et skilt, en bom eller en anden barriere, når du er på tur i naturen? Send den ind til Friluftsrådet på hjemmesiden her, og vi hjælper med at vurdere, om barrieren er ulovlig og skal videre til kommunal afgørelse.