For lodsejere

Ejer du et område med skov, bor du ned til en strand, eller har du markveje og stier på din grund i det åbne land? Se vores guide til dig som ejer naturområder med offentlig adgang.
Skræmmeskiltning

Måske ved du det ikke eller måske har du ikke tænkt over, at en barriere på din ejendom kan være ulovlig, hvis den forhindrer offentlighedens adgang eller skræmmer folk væk.

I Danmark har vi Naturbeskyttelsesloven, som indeholder regler (i kapitel 4), der i vid udstrækning giver offentligheden adgang til at færdes på veje og stier i det åbne land, på strande, klitfredede arealer og udyrkede arealer samt i skove - herunder adgang til privatejede arealer.

En lodsejer må derfor ikke forhindre eller vanskeliggøre denne adgang. 

Hvis en naturgæst er i tvivl om, hvorvidt en barriere på din grund er lovlig, kan naturgæsten kontakte kommunen.

For det er kun kommunen, der kan afgøre, om en barriere er lovlig eller ulovlig. Kommunen skal ikke selv være opsøgende, men reagere, hvis der kommer en henvendelse om et område. Naturgæsten kan også registrere barrieren på gaanyeveje.dk og dermed bede Friluftsrådet om hjælp til at kontakte kommunen og føre sagen videre. 

Møder du naturgæster på natur, som du ejer, så tag altid en snak med dem og mind dem om at passe på naturen og vise hensyn. 

Vejledning i det gode skilt

For at vejlede lodsejere bedst muligt har Miljøstyrelsen i samarbejde med en række organisationer udarbejdet en vejledning. Den gør det lidt nemmere at lave skilte, der er lovlige og samtidig opfylder formålet. 

Se svar på de mest almindelige spørgsmål til dig som lodsejer

Hvad gør jeg, hvis der er registreret en barriere, der ligger i et naturområde, jeg ejer? 

Du kan vente, til kommunen kontakter dig og afgør sagen, eller du kan selv kontakte kommunen for at få en hurtigere afklaring på, om din barriere er lovlig.

Hvis du ved, at det er en ulovlig barriere, kan du fjerne den, og give besked på adgang@friluftsraadet.dk.

Hvad sker der, når nogen har registreret en barriere på gaanyeveje.dk?

Friluftsrådet sender sagen videre til kommunen, som skal afgøre, om barrieren er lovlig. Kommunen skal herefter kontakte lodsejeren og undersøge den konkrete sag, eventuelle fredninger, lokale aftaler og lignende og typisk også ud og besigtige barrieren.

Kommunen kan give påbud eller politianmelde lodsejeren, hvis vurderingen er, at barrieren er ulovlig, men ikke fjernes af lodsejeren efter en henvendelse.

Er alle skilte og spærringer i naturen ulovlige?

Nej, langt fra. Nogle skilte anviser vej til en lejrplads eller oplyser om regler eller god adfærd, og de er helt lovlige. Brug Miljøstyrelsens skiltevejledning, hvis du vil sætte et skilt op og sikre dig, at det er lovligt. 

Skilte med tekst som eksempelvis ”Privat vej, løse hunde” kan opfattes som skræmmeskilte. Det samme kan skilte, der direkte forbyder al færdsel – begge typer skilte kan være ulovlige, men er det ikke nødvendigvis, for ikke alle skilte, der skræmmer eller forbyder adgang er ulovlige.

Nogle steder må offentlighedens færdsel eller særlige brugergrupper gerne begrænses. Det er kun kommunen, der kan afgøre de konkrete situationer.

 

Hvornår må du gerne lukke naturen af? 

I nogle situationer er det tilladt for dig som lodsejer at lukke et naturområde af. Se mere her.

Skilt hvor der står Af hensyn til vildtet ingen adgang
Som udgangspunkt har vi alle sammen ret til at færdes i naturen - der er dog enkelte begrænsninger. Se mere her.