For naturgæster

Du har mange steder gode muligheder for at opleve naturen, og du må mere, end de fleste tror. Alligevel kan du møde barrierer, der gør dig i tvivl, om du må fortsætte. Se her, hvad du kan gøre.
skovvej med væltet træ og solstråler ned gennem træerne

Naturen i Danmark må gerne betrædes, men husk, at du kun har den til låns. Så vis hensyn til planter og dyr, til de andre, du møder derude, og til dem, der ejer naturen.

Kend reglerne

Der er mange regler for, hvor og hvornår du må gøre hvad i naturen. De kan være svære at gennemskue, men tjek dem her og overhold dem altid, når du tager ud i naturen.  

kyststien på bornholm
Tjek, hvad du må hvor i naturen. Her guider vi dig til mest almindelige regler.


Lovlig eller ulovlig barriere?

Der er i naturen i Danmark tusindvis af barrierer, der forhindrer din færdsel på eksempelvis markveje eller stier, som du som udgangspunkt har ret til at være på.

Barrierne kan være et skilt, en bom, en låge eller et væltet træ. Nogle af dem er helt lovlige, andre er ikke, men fælles for mange af barrierne er, at de kan gøre dig i tvivl om, hvorvidt du må fortsætte. 

Skilte, du kanblive ​​​​​​i tvivl om
  • Et skilt med teksten "privat vej" eller privat strand. 
    Skiltet siger kun noget om ejerforhold og ikke, om du må fortsætte eller ej.

    Her må du altså gerne fortsætte. 
  • Et skilt med teksten "Adgang forbudt for uvedkommende".

    Her må du som udgangspunkt også gerne fortsætte. Teksten siger nemlig ikke, at du er uvedkommende.

For det er ikke helt let at finde ud af, om et forbudsskilt eller en afspærring er lovlig eller ulovlig. Et forbud mod at færdes eller opholde sig et bestemt sted kan være lovligt ifølge Naturbeskyttelsesloven, Mark- og vejfredsloven eller en anden lovgivning - og alligevel være begrænset på grund af særlige restriktioner, for eksempel en fredningskendelse.

Det ville være let, hvis det var barrierens form, der gør den lovlig eller ulovlig. Det er det ikke. Det er altid såvel naturtypen, ejerform som forholdene på stedet, der er afgørende.

Et skilt med den samme tekst kan være lovligt et sted, men ulovligt et andet sted. Tilsvarende kan en spærring med en kæde være lovlig et sted, men ulovlig et andet.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg møder en barriere?

Møder du barrierer, der gør dig i tvivl, kan du først og fremmest kontakte ejeren og få en snak om, hvorfor barrieren er sat op, og om det er nødvendigt (og lovligt?) at forhindre offentlighedens adgang. Dialog er ofte vejen frem. 

Det er kun kommunen, der kan afgøre, om en barriere er lovlig, så sker der ikke noget i sagen, kan du tage fat i kommunen. Du kan også registrere din barriere på siden her. Så vurderer Friluftsrådet, om sagen skal videre til et tjek hos din kommune og sørger for at sende den videre, hvis det er tilfældet.

Vær opmærksom på at lovgivningen siger at man har pligt til at følge anvisninger fra lodsejeren eller dennes repræsentant samt skilte uanset hvor sikker man føler sig på at de er forkerte. Herefter har man mulighed for at tage kontakt med den lokale myndighed - typisk kommunen - for at få afklaret hvad der er rigtigt.

 

infografik Gå Nye Veje

Se svar på de mest almindelige spørgsmål til dig som naturgæst

Kommer mit navn på, når jeg registrerer en barriere på gaanyeveje.dk?

Navnet på den, der har indsendt barrieren, vil ikke blive oplyst på hverken hjemmesiden eller brevet til kommunen.

Friluftsrådet kender navnet for at kunne kontakte indsenderen angående sagen, men det udleveres ikke til andre.

Er det alle barrierer i Danmark, jeg kan registrere? 

Du kan på gaanyeveje.dk registrere barrierer, du møder alle vegne i den danske natur. Der findes også skilte og andre barrierer i vores byer, men adgangslovgivningen i byerne er en anden end i naturen, så de er ikke en del af den skilteskov, vi gerne vil rydde op i her. 

Du kan imidlertid altid selv kontakte kommunen vedrørende barrierer i byen, du er i tvivl om lovligheden af. 

På samme måde kan du ikke registrere øvrige forhold, du er i tvivl om - eksempelvis at din nabo har fældet grene af et træ, der står på din eller offentlig grund. Gå Nye Veje handler kun om adgangssager.   

Hvad sker der, når jeg har registreret en barriere på gaanyeveje.dk?

Friluftsrådet sender sagen videre til kommunen, som herefter skal afgøre, om barrieren er lovlig. 

Kommunen skal kontakte lodsejeren og undersøge den konkrete sag, eventuelle fredninger, lokale aftaler og lignende og typisk også ud og besigtige barrieren. 

Kommunen kan give påbud eller politianmelde lodsejeren, hvis vurderingen er, at barrieren er ulovlig, men ikke fjernes af lodsejeren efter en henvendelse.

Jeg har indsendt en barriere - hvorfor bliver den ikke fjernet?

Det kan tage noget tid for kommunen at vurdere, om en barriere er lovlig eller ulovlig, især hvis der ligger mange sager og venter på en afgørelse.

Der er ikke i lovgivningen bestemte frister for sagsbehandlingen af sådanne sager. Men mange kommuner har interne generelle retningslinjer for sagsbehandlingen af borgerhenvendelser. Komplicerede sager kan i værste fald trække ud og endelig afgørelse først foreligge efter mange måneders sagsbehandling.

Er alle skilte og barrierer i naturen ulovlige?

Nej, langt fra. Nogle skilte anviser vej til en lejrplads eller oplyser om regler eller god adfærd, og de er helt lovlige.

Skilte med tekst som eksempelvis ”Privat vej, løse hunde” kan opfattes som skræmmeskilte, det samme kan skilte, der direkte forbyder al færdsel – begge typer skilte kan være ulovlige, men er det ikke nødvendigvis, for ikke alle skilte, der skræmmer eller forbyder adgang er ulovlige. Nogle steder må offentlighedens færdsel eller særlige brugergrupper gerne begrænses. Det er kun kommunen, der kan afgøre de konkrete situationer.

Du skal altid rette dig efter skiltning, også selv om du vurderer, at den er ulovlig. Er du i tvivl om, hvorvidt en barriere er lovlig, kan du registrere den på gaanyeveje.dk, så hjælper Friluftsrådet med kontakten til kommunen og en afklaring på, om barrieren er lovlig.