Stop Skilteskoven

Er du i tvivl om, hvorvidt et skilt eller en barriere i naturen er lovlig, så send det ind til Friluftsrådet. Sammen stopper vi skilteskoven!

Friluftsrådet screener barriererne og videresender kun barrierer, der efter vores opfattelse er relevante og kræver en nærmere vurdering af de kommunale myndigheder. Vi videresender og viser ikke din personlige information.

Ofte stillede spørgsmål vedrørende indsendelse af barrierer

Kommer mit navn på, når jeg registrerer en barriere på gaanyeveje.dk?

Navnet på den, der har indsendt barrieren, vil ikke blive oplyst på hverken hjemmesiden eller brevet til kommunen.

Friluftsrådet kender navnet for at kunne kontakte indsenderen angående sagen, men det udleveres ikke til andre.

Er det alle barrierer i Danmark, jeg kan registrere? 

Du kan på gaanyeveje.dk registrere barrierer, du møder alle vegne i den danske natur. Der findes også skilte og andre barrierer i vores byer, men adgangslovgivningen i byerne er en anden end i naturen, så de er ikke en del af den skilteskov, vi gerne vil rydde op i her. 

Du kan imidlertid altid selv kontakte kommunen vedrørende barrierer i byen, du er i tvivl om lovligheden af. 

På samme måde kan du ikke registrere øvrige forhold, du er i tvivl om - eksempelvis at din nabo har fældet grene af et træ, der står på din eller offentlig grund. Gå Nye Veje handler kun om adgangssager.   

Hvad sker der, når jeg har registreret en barriere på gaanyeveje.dk?

Friluftsrådet sender sagen videre til kommunen, som herefter skal afgøre, om barrieren er lovlig. 

Kommunen skal kontakte lodsejeren og undersøge den konkrete sag, eventuelle fredninger, lokale aftaler og lignende og typisk også ud og besigtige barrieren. 

Kommunen kan give påbud eller politianmelde lodsejeren, hvis vurderingen er, at barrieren er ulovlig, men ikke fjernes af lodsejeren efter en henvendelse.

Jeg har indsendt en barriere - hvorfor bliver den ikke fjernet?

Det kan tage noget tid for kommunen at vurdere, om en barriere er lovlig eller ulovlig, især hvis der ligger mange sager og venter på en afgørelse.

Der er ikke i lovgivningen bestemte frister for sagsbehandlingen af sådanne sager. Men mange kommuner har interne generelle retningslinjer for sagsbehandlingen af borgerhenvendelser. Komplicerede sager kan i værste fald trække ud og endelig afgørelse først foreligge efter mange måneders sagsbehandling.

Er alle skilte og barrierer i naturen ulovlige?

Nej, langt fra. Nogle skilte anviser vej til en lejrplads eller oplyser om regler eller god adfærd, og de er helt lovlige.

Skilte med tekst som eksempelvis ”Privat vej, løse hunde” kan opfattes som skræmmeskilte, det samme kan skilte, der direkte forbyder al færdsel – begge typer skilte kan være ulovlige, men er det ikke nødvendigvis, for ikke alle skilte, der skræmmer eller forbyder adgang er ulovlige. Nogle steder må offentlighedens færdsel eller særlige brugergrupper gerne begrænses. Det er kun kommunen, der kan afgøre de konkrete situationer.

Du skal altid rette dig efter skiltning, også selv om du vurderer, at den er ulovlig. Er du i tvivl om, hvorvidt en barriere er lovlig, kan du registrere den på gaanyeveje.dk, så hjælper Friluftsrådet med kontakten til kommunen og en afklaring på, om barrieren er lovlig.

Indsend en barriere

Type af barriere
For at kunne afgøre hvilken lovgivning, der gælder er det afgørende af kende ejerforholdet. Læs mere om hvordan du identificerer ejerforholdet
For at din barriere kan behandles af de rigtige myndigheder, skal vi kende den kommune som barrieren befinder sig i.
Lokation
Angiv barrierens nøjagtige placering. Nålen viser din aktuelle placering (hvis lokation accepteret), placeringen kan ændres ved at trykke på kortet eller ved at fremsøge adressen i feltet.
Kun én fil.
10 MB grænse.
Tilladte typer: png jpg jpeg.
Yderligere billeder
Højst 4 filer.
10 MB grænse.
Tilladte typer: png jpg jpeg.