Hvornår må du ikke være i naturen?

Som udgangspunkt har vi alle sammen ret til at færdes i naturen - der er dog enkelte begrænsninger. Se mere her.
Skilt hvor der står Af hensyn til vildtet ingen adgang

Reglerne for hvornår en ejer kan begrænse eller lukke for adgang til naturen, er forskellige og afhænger blandt andet af, hvilken type natur der er tale om - eksempelvis om det er strand eller skov. En ejers henstilling/forbud skal altid følges, men hvis du er i tvivl om lovligheden af et forbud, kan du rette henvendelse til kommunen eller registrere barrieren her.  

Det er altid kommunen eller for offentligt ejede arealer staten, der afgør, om færdsel eller ophold er til gene og hvordan det skal reguleres. Ikke ejeren af eksempelvis en privat skov. 

Flere afgørelser fra Miljø- og Fødevarerklagenævnet viser:

  • At der skal ganske meget til, før færdsel eller ophold vurderes at være til gene for den erhvervsmæssige udnyttelse af en ejendom.
  • At der skal ganske meget til før færdsel eller ophold i særlig grad vurderes at genere privatlivets fred.
  • At ejeren ikke kan forbyde færdsel og ophold med en generel henvisning til beskyttelsen af dyre- og planteliv. Der skal være tale om beskyttelse af navngivne arter.
Hvornår må du ikke færdes i skove?

Skovejere, både offentlige og private, kan forbyde eller begrænse adgang på dage, hvor der holdes jagt, og i områder, hvor der er intensivt skovarbejde.

  • Skovejeren må kun lukke skoven på den/de dag(e), hvor der afholdes selskabsjagt eller i perioden 16. maj – 15. juli fra kl. 6 – 7, hvis der er pürschjagt. For at undgå misforståelser anbefales det, at perioden for lukning angives med dato og evt. klokkeslæt ved indgange til skoven. Når jagten er slut skal skiltene fjernes igen.
  • Skovejeren må kun lukke den del af skoven, hvor arbejdet foregår, hvis færdsel er forbundet med en vis risiko for offentligheden. Skovejeren må derfor ikke lukke hele skoven.
  • Ejeren kan ved skiltning fastsætte indskrænkninger i adgangen til cykling på stier, hvor cykling medfører særlige problemer. Kommunalbestyrelsen eller for statsejede arealer Miljø- og fødevareministeren, kan helt eller delvis tilsidesætte et sådant forbud.

Hvis den private skov er under 5 hektar, må skovejeren lukke den for offentligheden. Hvis ikke der er skilte, som begrænser eller forbyder færdsel og ophold, må du gerne være der.

Hvornår må du ikke færdes på stranden?

Ejeren må ikke hindre eller vanskeliggøre adgang til strande og kyster.

Vær dog opmærksom på, at på strande, som er udlagt som have, inddraget under erhvervsvirksomhed før 1916, eller som fungerer som have- eller forsvarsanlæg, har du som udgangspunkt ikke ret til at færdes og opholde dig på.

En god tommelfingerregel er, at du må færdes og opholde dig på strande, som består af sten og sand. Har stranden karakter af en have, skal du ud i vandkanten, for at du lovligt må passere.

Forbud mod færdsel på veje og stier i det åbne land

På veje og stier i det åbne land, herunder markveje, kan ejeren forbyde færdsel med skiltning, hvis:

  • Det i særlig grad generer privatlivets fred.
  • Det generer den erhvervsmæssige udnyttelse af området.
  • Der er behov for at beskytte plante- og dyreliv.
  • Ejeren kan ved skiltning fastsætte indskrænkninger i adgangen til cykling på stier, hvor cykling medfører særlige problemer. Kommunalbestyrelsen kan helt eller delvis tilsidesætte et sådant forbud.
Forbud mod færdsel på udyrkede arealer

På udyrkede arealer kan ejeren midlertidigt forbyde adgang på dage:

  • Hvor der holdes selskabsjagt (organiseret jagt med et større antal deltagere).
  • I perioden 16. maj til 15. juli fra kl 6 til kl 7, når der er bukkejagt.
  • Hvor der foregår intensivt landbrugsarbejde.

 

Kend reglerne

Tjek, hvad du må hvor i naturen. Her guider vi dig til mest almindelige regler.