Dyk ned i lovgivningen

Reglerne for at færdes i naturen er langt fra enkle og klare. Vil du dykke ned i lovgivningen, hjælper vi dig på vej her.
skitle

Rammerne for, hvad man må og ikke må i naturen, tager udgangspunkt i Naturbeskyttelsesloven og Adgangsbekendtgørelsen, men der er også en række andre love, der spiller ind, blandt andet Færdselsloven, Hundeloven og Mark- og Vejfredsloven. 

Mere viden om adgangsreglerne

Lektor Lasse Baaner fra Sektion for Forbrug, Bioetik og Regulering på Københavns Universitet har udgivet en række publikationer og videnblade om reglerne for adgang til naturen. 

Derudover er han sammen med Helle Tegner Anker forfatter til de juridiske rapporter i undersøgelsen "Barrierer i naturen" (2020): 

  

Mere viden om barrierer i naturen

Københavns Universitet udgav i 2020 en rapport, der viste, at i en gennemsnitlig dansk kommune er der op til 800 barrierer for befolkningens adgang til naturen. Ulovlige skræmmeskilte udgør cirka 20 procent af barriererne i naturen - ved kysten er det 32 procent.

Undersøgelsen af ”Barrierer for offentlighedens adgang til naturen” findes i én samlet rapport og fire delrapporter. 

Rapporterne afdækker, hvilke barrierer der er i naturen. Undersøgelsens primære mål var at finde ud af omfanget af befolkningens såkaldte ”rettighedstab”, når det handler om adgang til kyst, strand, skov og det åbne land.