Hvilke barrierer kan du møde?

Der findes mange typer barrierer i naturen. Vi har her samlet en række eksempler på typiske barrierer, du kan møde derude.
Kæde

Alle har adgang til den danske natur - også selv om den er privatejet.

Der findes mange menneskeskabte barrierer som skilte, bomme eller låger i vores natur, men du kan også møde sten, fældede træer eller havenisser. Alt sammen kan det være med til at besværliggøre din færdsel, eller skabe tvivl om, hvorvidt du må fortsætte. Københavns Universitet estimerede i en stor undersøgelse i 2020, at der findes op mod 70-80.000 barrierer for færdsel i naturen. Heraf er godt 20 procent skræmmeskilte, der vurderes at være ulovlige. 

Ulovlig eller lovlig barriere?

Det er faktisk ikke helt let at finde ud af om et forbudsskilt eller en afspærring er lovlig eller ulovlig. Et forbud mod at færdes eller opholde sig et bestemt sted kan være lovligt som følge af bestemmelser i Naturbeskyttelsesloven, Mark- og vejfredsloven eller anden lovgivning - og alligevel være begrænset på grund af særlige restriktioner, for eksempel som følge af en fredningskendelse.
 
Det ville være let, hvis det var barrierens form, der gjorde barrieren ulovlig/lovlig. Det er det ikke. Det er altid såvel naturtypen, ejerforholdet som andre forhold på stedet, der afgør om et skilt er lovligt. Et skilt med den samme tekst kan være lovligt et sted, men ulovligt et andet sted. Tilsvarende kan en spærring med en kæde være lovlig et sted, men ulovlig et andet.

Skræmmeskilte

Det er vigtigt, at skilte i naturen respekteres, indtil de eventuelt bliver kendt ulovlige og fjernet, men det er værd at være opmærksom på, om skiltene er lovlige og ikke blot er af typen, der skaber usikkerhed og "skræmmer" dig fra at gå, cykle eller ride på for eksempel en privat vej eller sti. 

Rigtig mange skilte har en tekst, der kan skabe tvivl om, hvor man må færdes. Dermed er skilte en barriere for befolkningens adgang til naturen og vil ofte blive vurderet som værende ulovlige af myndighederne. 

Et skilt, der for eksempel angiver, at "al færdsel sker på eget ansvar”, eller at der er tale om ”privat vej”, behøver ikke at være faktuelt forkerte, men de skaber tvivl om, hvorvidt færdsel er tilladt eller ej. De bør derfor være suppleret af en tekst om, at offentlig færdsel er velkommen. 

Se Miljøstyrelsens vejledning til udformning af skilte her.

Forbudsskilte

cykling forbudt barriere

Der står i den danske natur mange skilte, der alene gengiver lovgivningens generelle regler - for eksempel at det er forbudt at campere, smide affald eller gå ind i et fredet naturreservat.

Ligeledes møder man ofte skilte, der lovligt indskrænker adgang for særlige grupper som eksempelvis motorkøretøjer eller ridende, eller skilte, der forbyder adgang i en tidsbegrænset periode på grund af for eksempel jagt.

Ofte er disse skilte fuldt lovlige, man skal dog være opmærksom på, om det er tilladt for ejeren at forbyde adgang for særlige grupper, og om tidsbegrænsede forbud netop er tidsbegrænsede og tydeligt angiver tidsrummet for forbud. 

Hvis du er i tvivl om et skilt er lovligt, kan du kontakte kommunen eller indsende det til os.

Bomme og kæder

Kæde

En af de mest almindelige barrierer i naturen er bomme eller kæder, der spærrer adgangen til en vej eller sti.

I de fleste tilfælde vil det være muligt at passere udenom til fods og på cykel. I andre tilfælde er der spærret så kraftigt af, at man kan blive i tvivl om, hvorvidt man må gå ind eller man rent fysisk ikke kan komme forbi. Under normale omstændigheder bør man kunne passere forbi som gående eller med en cykel.   

Hegn og andre barrierer

Man kan komme ud for, at stier og veje er spærret af hegn, væltede træer eller lignende menneskeskabte barrierer.

Man må som udgangspunkt ikke forhindre offentlig færdsel på stier og veje, så hvis et hegn eller et fældet træ spærrer for adgangen, kan det være i strid med reglerne. Dog skal du være opmærksom på, at lodsejere ikke er forpligtet til at vedligeholde en sti og rydde den for væltede træer. Så et væltet træ er ikke nødvendigvis ulovligt.

Andre typer barrierer

De fleste barrierer i naturen falder i en af de ovenstående kategorier. I praksis findes der dog mange fantasifulde måder at begrænse offentlighedens adgang til naturen på. Det kan for eksempel være en adgangsbarriere, hvis man placerer havenisser på en sti og dermed forsøger at give en vej eller sti et havepræg, således at naturgæsten kan føle, man er på vej ind i en privat have.

Hvis du er i tvivl - indsend gerne barrieren til Friluftsrådet eller bed din lokale kommune om en konkret vurdering af sagen. 

Altid en konkret vurdering

Lovgivningen er kompliceret. Man kan ikke generelt sige, hvorvidt en bestemt hindring er ulovlig eller lovlig. Det skal altid en konkret vurdering til, for det er nemlig forholdene på stedet, der er afgørende for udfaldet.

Et skilt med den samme tekst kan derfor være lovligt et sted, men ulovligt et andet sted. Tilsvarende kan en spærring med en kæde være lovlig et sted, men ulovlig et andet

Et forbud mod at færdes eller opholde sig et bestemt sted kan være lovligt som følge lovgivningen.

Du kan fx ikke på stedet afgøre, om der er tale om militære anlæg (hvor der som udgangspunkt er forbud mod færdsel og ophold), eller om der gælder særlige restriktioner som følge af en fredningskendelse.

Der kan også foreligge fredningskendelser, som tillader almenheden udvidet færdselsret (fx i skovbunden i en privatejet skov).

Inforgrafik med antal af barrierer fordelt på typer

Barrierer i naturen

Kæde
Der findes mange typer barrierer i naturen. Vi har her samlet en række eksempler på typiske barrierer, du kan møde derude.
skovvej der snor sig ind i skoven
Når en konkret sag skal vurderes, er ejerforholdet på området centralt for, hvilke regler der gælder. Er det privat, statslig eller kommunal natur?
Skilt hvor der står Af hensyn til vildtet ingen adgang
Som udgangspunkt har vi alle sammen ret til at færdes i naturen - der er dog enkelte begrænsninger. Se mere her.

Hvad må jeg?

Må jeg gå på en privat vej? Hvor må jeg overnatte? Hvornår må jeg være på stranden? Reglerne er komplicerede, men her kan du blive klogere på dem. 

Er du i tvivl?

Møder du på din tur i naturen en barriere, der skaber tvivl om adgangen på steder, hvor alle som udgangspunkt har ret til at færdes?