Her må du bade

Der er 8.700 kilometer kyst i Danmark og mange hundrede søer at bade i. Se her, hvor du må hoppe i bølgerne.
Badende børn badebro Roskilde Fjord

Du må bade langt de fleste steder langs den danske kyst hele døgnet og året rundt. Undtagelserne er ofte af hensyn til din sikkerhed som f.eks. på grund af sejlads eller såkaldte hestehuller.

Det gælder også på privatejede strande. Her må du også bade døgnet rundt - der skal bare være mindst 50 meter til nærmeste beboelse, hvis du vil slå dig ned med madpakke og håndklæde ind imellem badeturene.

Der er dog enkelte undtagelser for de private strande.
Strande, som er udlagt som have eller inddraget under erhvervsvirksomhed før 1916, eller som fungerer som have- eller forsvarsanlæg, har du som udgangspunkt ikke ret til at færdes og opholde dig på.

En god tommelfingerregel er, at du må være på strande, som består af sten og sand. Har stranden karakter af en have, skal du ud i vandkanten, for at du lovligt må passere.

Svøm i en sø

Du kan roligt tage en dukkert i en sø. Der er flere store søer i Danmark, hvor vandet er dejlig rent, og du må døgnet rundt bade i søer, der er offentligt ejede, medmindre der er lokale forbud, fredning eller andre begrænsninger. Det vil fremgå af skilte ved søen. 

Hvis søen er privatejet, er det mere kompliceret.

Her må du ikke bade, hvis der kun er én enkelt lodsejer, der ejer bredden hele vejen rundt om søen. Hvis der er flere ejere, må du gerne bade, medmindre de har forbudt det ved skiltning.

Du skal desuden kunne komme ned til søen af veje og stier og der skal være mindst 150 meter til nærmeste beboelse, hvis søen ligger i en skov.

Hvis du ikke kender ejerforholdet, kan du slå det op i den offentligt tilgængelige database OIS.dk 

Se mere om, hvordan du finder ud af ejerforholdet på en sø eller anden natur.

 

Bliv klogere på reglerne

skitle
Reglerne for at færdes i naturen er langt fra enkle og klare. Vil du dykke ned i lovgivningen, hjælper vi dig på vej her.
Rollespillere i Hareskoven
Der er forskel på reglerne, alt efter om du besøger naturen som privatperson eller som en del af en organiseret gruppe som en klub eller en forening.
Skilt hvor der står Af hensyn til vildtet ingen adgang
Som udgangspunkt har vi alle sammen ret til at færdes i naturen - der er dog enkelte begrænsninger. Se mere her.
skovvej der snor sig ind i skoven
Når en konkret sag skal vurderes, er ejerforholdet på området centralt for, hvilke regler der gælder. Er det privat, statslig eller kommunal natur?
Kæde
Der findes mange typer barrierer i naturen. Vi har her samlet en række eksempler på typiske barrierer, du kan møde derude.

Registrér din barriere

Har du undret dig over et skilt, en bom eller en anden barriere, når du er på tur i naturen? Send den ind til Friluftsrådet på hjemmesiden her, og vi hjælper med at vurdere, om barrieren er ulovlig og skal videre til kommunal afgørelse.