Hvad må du i skoven?

Danmarks skove er et mekka af natur- og friluftsoplevelser for alt fra vandrere til dem, der vil sove ude. Hvad du må i skoven, afhænger af, om den er offentlig eller privatejet. Find reglerne her.
Par går tur i skoven

I Danmark skelner vi mellem offentligt ejede og private skove, når det handler om adgangsregler, for der er forskellige muligheder for at opleve naturen og dyrke friluftsliv i de to typer skove. 

Offentlige skove

Du må være i skoven døgnet rundt.

Du må færdes til fods overalt i skoven, både på veje og stier og i skovbunden. Handicappede må anvende kørestole, også trehjulede knallerter. Du må cykle på alle egnede veje og stier.  

Du må ikke færdes i haver, på dyrkede arealer, på gårdspladser, eller hvor der er hegnet. 

Når du skal ind i skoven, må du kun passere stengærder, jordvolde eller hegn, hvis der er en åbning. 

Du må ride på asfalterede veje, stenlagte veje, på grusveje over 2,5 meter og på andre veje og stier, hvis det fremgår af skilte. Du må også ride i skovbunden undtagen på dyrkede arealer, i unge bevoksninger, på gravhøje eller andre fortidsminder.

Du må gøre ophold døgnet rundt, så længe der er mindst 50 meter til beboelsesbygninger.

Du må overnatte i telt på lejrpladser, primitive overnatningssteder og i friteltningsskovene. Hvis du vil sove udenfor de etablerede pladser i en offentlig skov, som ikke er friteltningsskov, må du gerne det, hvis du sover direkte i skovbunden på liggeunderlag, i sovepose eller i hængekøje.

Du må bruge åben ild eller et feltkøkken (kogeapparat) ved etablerede bålpladser. Du kan se, hvor de er på udinaturen.dk

I friteltningsskove må du kun bruge et feltkøkken uden for bålpladser, hvis brænderen er af typen, der er lukket inde. Af hensyn til brandfare må du ikke sætte kogeapparatet på blade, nåle eller andet brændbart materiale.

Vær opmærksom på, at hvis der er tørke, så ild er forbudt, gælder det også for brug af feltkøkkener. Det vil fremgå af Naturstyrelsens hjemmeside, om ild er forbudt.     

Du må døgnet rundt bade i skovens vandløb og søer.

Du må kælke og løbe på ski på veje, stier og i skovbunden. Om vinteren må du skøjte og færdes på is, medmindre andet fremgår af skiltning.

Du må samle nødder, bær, svampe, frø, kogler, blomster, urter, grene, kviste, mos og lav fra skovbunden til eget forbrug. Du må samle omkring en posefuld. 

Du må gerne være nøgen i skoven, men vis hensyn til andre.

Adgangen til skove kan forbydes eller begrænses på dage, hvor der holdes jagt, og i områder, hvor der er intensivt skovarbejde. Skovene kan også blive lukket under kraftige storme eller i tørre sommerperioder med fare for brand. Det vil fremgå af Naturstyrelsens hjemmeside eller ved skiltning i skoven. 

Private skove

Du må færdes til fods og cykle på egnede veje og stier i private skove fra klokken 6 til solnedgang.

For cykling på stier gælder det, at stien skal være egnet til cykling med almindelig cykel.

Du må gøre ophold på veje og stier, hvis der er mindst 150 meter til beboelses- og driftsbygninger.

Du må kun færdes til fods og opholde dig i skovbunden, hvis du har ejerens tilladelse.  

Du må ride på private fællesveje, der fører gennem skoven. Ellers kræver ridning altid ejerens tilladelse. Flere privatejede skove har ridekortordninger, som du kan læse mere om på Dansk Skovforenings hjemmeside.

Du må samle nødder, bær, kogler, svampe, blomster, urter, grene, kviste, mos og lav, hvis du kan nå dem fra stier og veje. Du må tage til eget brug - omkring en posefuld.

Du må kun overnatte, tænde bål og bruge et feltkøkken på etablerede lejr- og bålpladser eller hvis du har har fået lov af ejeren.

Du skal søge tilladelse til arrangementer i private skove hvis:

  • der er tale om erhvervsmæssige arrangementer, sportsarrangementer, herunder orienteringsløb, aktiviteter, der forudsætter afmærkning m.v., organiserede aktiviteter, der afvikles i nattetimerne, lejrslagning o.lign..
  • et arrangement har mere end 30 deltagere (dog 50 deltagere for skoleklasser, spejdere, vandrelaug og lignende).

Du skal anmelde aktiviteter, som du ønsker at annoncere offentligt til ejeren senest 14 dage inden annonceringen. Ejeren kan kun forbyde aktiviteter, der ikke kræver tilladelse, hvis aktiviteten kollidere med jagt, intensivt skovningsarbejde eller andre arrangementer, der er givet tilladelse til.

Det er ikke tilladt at færdes i indhegnede bevoksninger, indhegnede klitter, rørbevoksninger, planteskoler, arealer med landbrugsafgrøder, udyrkede arealer, haver og gårdspladser, der ligger inde i skoven.

Hvis skoven er under fem hektar stor, må skovejeren lukke den af for offentligheden. 

Adgangen til skove kan forbydes eller begrænses på dage, hvor der holdes jagt, og i områder, hvor der er intensivt skovarbejde. Det skal fremgå af skilte. 

Bliv klogere på adgangsreglerne

Vil du dykke dybere ned i adgangsreglerne, eller har du specifikke spørgsmål, hjælper vi dig videre her. 

skitle
Reglerne for at færdes i naturen er langt fra enkle og klare. Vil du dykke ned i lovgivningen, hjælper vi dig på vej her.
Rollespillere i Hareskoven
Der er forskel på reglerne, alt efter om du besøger naturen som privatperson eller som en del af en organiseret gruppe som en klub eller en forening.
Skilt hvor der står Af hensyn til vildtet ingen adgang
Som udgangspunkt har vi alle sammen ret til at færdes i naturen - der er dog enkelte begrænsninger. Se mere her.
skovvej der snor sig ind i skoven
Når en konkret sag skal vurderes, er ejerforholdet på området centralt for, hvilke regler der gælder. Er det privat, statslig eller kommunal natur?
Kæde
Der findes mange typer barrierer i naturen. Vi har her samlet en række eksempler på typiske barrierer, du kan møde derude.
Vandrere i Naturpark Nissum Fjord
God adfærd kan forebygge barrierer i naturen. Her kan du finde en række tips og gode råd til, hvordan vi alle sammen kan få en god oplevelse i vores fælles natur.

Registrer din barriere

Har du undret dig over et skilt, en bom eller en anden barriere, når du er på tur i naturen? Send den ind til Friluftsrådet på hjemmesiden her, og vi hjælper med at vurdere, om barrieren er ulovlig og skal videre til kommunal afgørelse.