Her må du overnatte

Der er masser af muligheder for at sove i naturen, hvad enten du er til telt, shelter eller at rulle soveposen ud direkte under stjernerne. Se reglerne her.
Børn sidder i telt i mørke

På stranden og i offentlige ejede skove må du opholde dig hele døgnet, men der gælder særlige regler for overnatning.

I telt i naturen

Der er rigtig mange steder i naturen, hvor du må slå telt op og overnatte mellem pløkker og barduner. Ud over cirka 500 campingpladser er der mere end 1.000 primitive lejrpladser, som både private lodsejere, kommuner og Naturstyrelsen lægger naturområder til. 

Især i statsskovene findes der store lejrpladser, hvor du må overnatte med grupper, for eksempel foreninger eller skoleklasser. De store lejrpladser skal ofte bookes, det gør du hos grundejeren, som i langt de fleste tilfælde er Naturstyrelsen. 

Se mere om booking af både de store og små af Naturstyrelsens pladser.

I private skove skal du altid spørge ejeren om lov, hvis du vil overnatte udenfor de eventuelt etablerede lejrpladser. 

Fri teltning

Udover lejrpladser er der i Danmark lige nu 275 statsskove, hvor du må slå dit telt op hvor som helst mellem træerne. Det hedder fri teltning. 

Den vigtigste regel for fri teltning er 1-2-3 reglen. Det betyder, at du må overnatte én nat samme sted, højst to telte sammen, og at der maksimalt er tale om tre-personers telte. Derudover skal teltene være uden for synsvidde af drifts- og beboelsesbygninger som for eksempel campingpladser.

Og så er det kun i de træbevoksede områder af friteltnings-områderne, du må slå teltet op. Det betyder for eksempel, at selv om området går helt ned til havet, må du ikke rejse dit telt på stranden eller i klitterne. 

Se mere om fri teltning

Under åben himmel

På stranden og i Naturstyrelsens skove, må du gerne overnatte under åben himmel.

Du må ikke slå telt op på stranden i Danmark - ej heller noget der ligner eller har samme funktion. 

Du må dog gerne rulle din sovepose ud på stranden under åben himmel eller sove under din kano eller jolle, der er vendt på hovedet. Det gælder også på private strande. 

Overnatning i en hængekøje er en anderledes måde at være helt tæt på naturen. I Naturstyrelsens skove må du gerne sove i hængekøje - alle steder - så længe du ikke beskadiger træerne. Du må også krybe i soveposen og sove under åben himmel overalt i Naturstyrelsens skove.

I shelter

Et shelter giver mulighed for at komme ud og overnatte i naturen uden selv at skulle have et telt med. Mange steder i Danmark er der indrettet shelterpladser som kan benyttes af alle. Nogen af dem kan bookes og andre møder man bare op. I begge tilfælde bør man give plads til andre så flest muligt for glæde af de hyggelige shelters. 

Find bl.a. shelters via udinaturen.dk søgefunktion eller på appen "Shelter".

Bliv klogere på reglerne

skitle
Reglerne for at færdes i naturen er langt fra enkle og klare. Vil du dykke ned i lovgivningen, hjælper vi dig på vej her.
Rollespillere i Hareskoven
Der er forskel på reglerne, alt efter om du besøger naturen som privatperson eller som en del af en organiseret gruppe som en klub eller en forening.
Skilt hvor der står Af hensyn til vildtet ingen adgang
Som udgangspunkt har vi alle sammen ret til at færdes i naturen - der er dog enkelte begrænsninger. Se mere her.
skovvej der snor sig ind i skoven
Når en konkret sag skal vurderes, er ejerforholdet på området centralt for, hvilke regler der gælder. Er det privat, statslig eller kommunal natur?
Kæde
Der findes mange typer barrierer i naturen. Vi har her samlet en række eksempler på typiske barrierer, du kan møde derude.

Registrér din barriere

Har du undret dig over et skilt, en bom eller en anden barriere, når du er på tur i naturen? Send den ind til Friluftsrådet på hjemmesiden her, og vi hjælper med at vurdere, om barrieren er ulovlig og skal videre til kommunal afgørelse.