Her må du tænde bål

Mad på bål er sjovt og smager godt, og et bål er det hyggelige samlingssted på en tur. Tjek her hvor, hvornår og hvordan du må tænde bål i naturen.
Børn og bål

Du har mange muligheder for at lave bål i naturen, men tjek altid lokale afbrændingsforbud, som for offentlige skove vil fremgå af Naturstyrelsens hjemmeside. 

Bål på stranden

Du må gerne tænde et mindre bål i strandkanten og på den del af stranden, hvor der ikke vokser planter. Du må bruge bålfad og grill efter de samme regler.

Du må ikke tænde bål i klitterne.

Hvis stranden er privatejet, skal der være mindst 50 meter til nærmeste beboelse.

Dæk aldrig et ulmende bål til med sand. Gløderne er varme i lang tid, og barfodede strandgæster, der kan blive forbrændt. Sørg for at bålet er forsvarligt slukket, når du forlader det, og overhold de almindelige regler for båltænding og åben ild. (se nederst på siden)

Bål i skoven

I Naturstyrelsens skove må du lave bål på de særligt indrettede bålpladser uden at spørge om lov. Det gælder også bålhuse og lejrpladser med bålsteder.

Du må også gerne samle brænde i skovbunden til dit bål, men ikke fælde træer eller brække grene og kviste af træerne, medmindre de er væltede.

Udenfor bålpladser må du ikke lave bål. Du må dog gerne bruge et stormkøkken, men kun hvis det er af en type, hvor brænderen er lukket inde. Kogeblus skal altid placeres på fast underlag, der ikke kan brænde. Er skoven lukket for bål pga. tørke, er alt ild forbudt, altså også et stormkøkken.

I privatejede skove skal du altid spørge ejeren om lov til at lave bål og samle brænde. I nogle private skove er der dog shelter- og bålpladser, og disse kan benyttes efter de regler, der gælder der. Det vil fremgå af skilte på stedet.

 

infografik med reglerne om bål

 

Bliv klogere på reglerne

skitle
Reglerne for at færdes i naturen er langt fra enkle og klare. Vil du dykke ned i lovgivningen, hjælper vi dig på vej her.
Rollespillere i Hareskoven
Der er forskel på reglerne, alt efter om du besøger naturen som privatperson eller som en del af en organiseret gruppe som en klub eller en forening.
Skilt hvor der står Af hensyn til vildtet ingen adgang
Som udgangspunkt har vi alle sammen ret til at færdes i naturen - der er dog enkelte begrænsninger. Se mere her.
skovvej der snor sig ind i skoven
Når en konkret sag skal vurderes, er ejerforholdet på området centralt for, hvilke regler der gælder. Er det privat, statslig eller kommunal natur?
Kæde
Der findes mange typer barrierer i naturen. Vi har her samlet en række eksempler på typiske barrierer, du kan møde derude.

Registrér din barriere

Har du undret dig over et skilt, en bom eller en anden barriere, når du er på tur i naturen? Send den ind til Friluftsrådet på hjemmesiden her, og vi hjælper med at vurdere, om barrieren er ulovlig og skal videre til kommunal afgørelse.