Her må du gå i land

Det er sjovt at opleve Danmark i for eksempel kano eller kajak. Se her, hvilke regler du skal være opmærksom på, hvis du vil i land undervejs på din tur.
Kajakroere ved klint

Man kan sagtens være på tur til vands uden at gå i land undervejs, men vil du have en pause med land under fødderne, er her de vigtigste regler, du skal kende. 

Landgang fra havet

Du må gerne lægge din kano, kajak, SUP eller båd uden motor op på stranden, hvis du vil gøre kortvarigt ophold. Dvs. under et døgn. Er det en privat strand, skal der være mindst 50 meter til nærmeste beboelse, hvis du overnatter, og det må ikke være i telt eller noget, der ligner. Overnatning under åben himmel eller i ly af din båd, kano eller kajak er tilladt. 

Er det en privat strand, skal du også være opmærksom på, om det er en af de (få private) strande, du ikke må være på, fordi den er udlagt som have, inddraget under erhvervsvirksomhed før 1916, eller fungerer som have- eller forsvarsanlæg.

En god tommelfingerregel er, at du må færdes og opholde dig på strande, som består af sten og sand. Har stranden karakter af en have, må du som udgangspunkt ikke gå i land der. 

Landgang fra søer og åer

Du må gerne gå i land fra søer og vandløb på offentligt ejede arealer, men brug så vidt muligt anlagte ophalingspladser. Dem kan du finde på udinaturen.dk - søg på ved vandet.  

På privatejede arealer må du kun gå i land med ejerens tilladelse. Det kan være en konkret tilladelse til dig eller en generel skiltning.

Undtagelsen er privatejede udyrkede bræmmer, hvis de grænser op til arealer (både private og offentligt ejede), hvor det er tilladt at færdes. 

Du må kun overnatte på private arealer ved søen eller åen, hvis du har ejerens tilladelse.

Er området, du er gået i land på, offentligt, må du frit overnatte, hvis det er i hængekøje eller i din sovepose under åben himmel. Du må kun slå dit telt op på etablerede lejrpladser -  med undtagelse af friteltningsskove, hvor du må rejse et telt hvor som helst. 

Bliv klogere på reglerne

skitle
Reglerne for at færdes i naturen er langt fra enkle og klare. Vil du dykke ned i lovgivningen, hjælper vi dig på vej her.
Rollespillere i Hareskoven
Der er forskel på reglerne, alt efter om du besøger naturen som privatperson eller som en del af en organiseret gruppe som en klub eller en forening.
Skilt hvor der står Af hensyn til vildtet ingen adgang
Som udgangspunkt har vi alle sammen ret til at færdes i naturen - der er dog enkelte begrænsninger. Se mere her.
skovvej der snor sig ind i skoven
Når en konkret sag skal vurderes, er ejerforholdet på området centralt for, hvilke regler der gælder. Er det privat, statslig eller kommunal natur?
Kæde
Der findes mange typer barrierer i naturen. Vi har her samlet en række eksempler på typiske barrierer, du kan møde derude.

Registrér din barriere

Har du undret dig over et skilt, en bom eller en anden barriere, når du er på tur i naturen? Send den ind til Friluftsrådet på hjemmesiden her, og vi hjælper med at vurdere, om barrieren er ulovlig og skal videre til kommunal afgørelse.