Hvem ejer naturen?

Når en konkret sag skal vurderes, er ejerforholdet på området centralt for, hvilke regler der gælder. Er det privat, statslig eller kommunal natur?
skovvej der snor sig ind i skoven

Reglerne for, hvad du kan og må i naturen, er ofte forskellige afhængig af, om naturområdet er offentligt eller privatejet. Og det er faktisk ikke altid let at vide. En god tommelfingerregel er at se efter:

  • Skilte eller røde pæle med Naturstyrelsens logo, som er placeret ved indgangen til Naturstyrelsens arealer. Så er du i en offentlig skov.
  • Grønne skilte med regler for adgang, som ofte er placeret ved indgange til privatejede skove.
  • Skilte langs kysten, der angiver, om stranden er offentlig eller privatejet. Det er dog langt fra alle steder, at der er skilte, som viser ejerforholdet.

Hvis ikke du er klar over ejerforholdet, kan du slå det op i den offentligt tilgængelige database OIS.dk 

Her kan du også finde kontaktoplysninger på alle lodsejere:

  1. Gå ind på hjemmesiden: OIS.dk
  2. Vælg søg via kort i menuen til venstre
  3. Zoom ind på kortet til du ser matrikelgrænserne og den ejendom, som du ønsker ejerens navn på
  4. Klik på det område/ejendom du ønsker oplysninger om.

Ofte står der kun et navn, men ingen telefonnumre e.l., men dette vil som regel kunne findes via www.krak.dk eller www.degulesider.dk. Til tider vil du dog opleve, at ejeren er benævnt med et selskabsnavn, og det kan være vanskeligt at finde ud af, hvordan man kommer i kontakt med pågældende selskab eller ejeren af dette. 

Det er værd at bemærke, at også arealer underlagt for eksempel kirker og institutioner er offentlige. Mange kommuner har på deres hjemmeside en GIS-service, hvor man kan se kort over kommunen. Hvis ikke din kommune allerede har det, kan du bede dem om at lave et kort, der viser alle offentligt ejede matrikler.

På appen Find ejeren kan man også finde ejeroplysninger. Den kan være nem at bruge når man er ude i naturen. 

Spørg om lov

Husk at en lodsejer gerne må give lov til mere, end der står i loven. Det kan derfor altid betale sig at spørge om lov til at færdes på en andens jord og spørg altid, hvis du er i tvivl. En venlig henvendelse giver ofte et positivt resultat.