Hvad må du på stranden?

Der er fri adgang til at bade, overnatte, lave bål eller gå tur langs næsten hele Danmarks over 8.700 kilometer kyststrækning. Se her, hvilke regler du skal kende, når du vil på stranden.
Molshoved

Danmarks strande og kyster er et af de steder, hvor du har næsten uhindret mulighed for at nyde naturen. Der er kun enkelte regler, du skal kende. 

Færdsel på strande og kyster skal som udgangspunkt ske til fods. Det er dog tilladt at trække din cykel, barnevogne samt for handicappede at anvende kørestole og trehjulede knallerter (dog ikke på klitfredede arealer). I nogle perioder har du også mulighed for at ride.

Du må bade og du må færdes til fods langs stort set alle strande og klitfredede arealer hele døgnet. Også selv om stranden er privatejet.

Du må opholde dig på strande og klitfredede arealer i kortere tid. Et kortvarigt ophold må ikke tidsmæssigt vare mere end en dag, men må gerne finde sted om natten. På privatejede strande skal der mindst være 50 meter til ejerens beboelse, for at du må slå dig ned.

Du må overnatte på stranden, men ikke i telt eller noget, der ligner. Du må gerne sove direkte under den åbne himmel eller under din kano eller jolle. Det gælder også private strande, så længe der er mindst 50 meter til ejerens beboelse. 

Du må samle blomster, frugter, strandkål og tang mv., langs stort set alle strande. Du må tage til eget brug - omkring en posefuld.

Du må lave bål og bruge kogeapparater på stranden, hvis der ikke er bevoksning. Bål kan dog være forbudt pga. tørke. Det vil fremgå af kommunens og Naturstyrelsens hjemmeside, hvis det er tilfældet.  

Du må lægge din kajak, kano eller båd uden motor op på stranden, hvis du vil gøre kortvarigt ophold, altså under et døgn.

Du må ride på strande og klitfredede arealer fra 1. september til 31. maj, hvis der er lovlig adgang. Det vil sige, at du skal kunne komme til stranden ad veje og stier, hvor ridning er tilladt. Du må ikke ride i bevoksninger, hvis stranden er klitfredet (i praksis primært klitterne langs den jyske vestkyst). På andre strande må du kun ride hen over bevoksninger for at komme til den ubevoksede del af stranden.

Du må cykle og ride på lovligt anlagte veje langs kysten. Du må også gerne køre med motorkøretøjer på nogle strækninger langs den jyske vestkyst, hvor stranden er udlagt som offentlig vej.

Du må bade uden badetøj, medmindre det udtrykkeligt er forbudt det pågældende sted. Vis hensyn til andre. 

Du må gå med din hund, men den skal være i snor fra 1. april til 30. september. 

Private strande

På enkelte private strande må du ikke være. Det er strande, som er udlagt som have, inddraget under erhvervsvirksomhed før 1916 eller som fungerer som have- eller forsvarsanlæg.

En god tommelfingerregel er, at du må færdes og opholde dig på strande, som består af sten og sand. Har stranden karakter af en have, skal du ud i vandkanten, for at du lovligt må passere.

Bade- og bådebroer

Adgangen til at færdes på og bade fra bade- og bådebroer langs den danske kyst er afhængig af den tilladelse der er givet da den blev opført. Det er kun den enkelte kommune der står for at give tilladelse til bade-/bådebroer der kan svare på hvilke regler der gælder for hver enkelt bro. Så hvis du f.eks. via skiltning bliver forment adgang til at færdes på en bade- og bådebro så bør du tage kontakt med kommunen for at få oplyst hvilke vilkår der gælder for netop den bro.

Er du i tvivl om en barriere på stranden?

På en del især private strande vil du møde barrierer, oftest i form af skilte, der forhindrer din adgang eller gør dig i tvivl om, hvorvidt du må fortsætte.

I de tilfælde kan du kontakte ejeren og få en snak om barrieren - dialog er ofte vejen frem. Det er imidlertid kun kommunen, der kan afgøre, om en barriere er lovlig, så hvis ikke snakken fører til noget, kan du enten tage fat i kommunen eller du kan registrere din barriere på siden her. Så vurderer vi i Friluftsrådet, om sagen skal videre til et tjek hos den pågældende kommune. 

kampagne illu
Er du i tvivl om, hvorvidt et skilt eller en barriere i naturen er lovlig, så send det ind til Friluftsrådet. Sammen stopper vi skilteskoven!

Bliv klogere på adgangsreglerne

Vil du dykke dybere ned i adgangsreglerne, eller har du specifikke spørgsmål, hjælper vi dig videre her. 

skitle
Reglerne for at færdes i naturen er langt fra enkle og klare. Vil du dykke ned i lovgivningen, hjælper vi dig på vej her.
Rollespillere i Hareskoven
Der er forskel på reglerne, alt efter om du besøger naturen som privatperson eller som en del af en organiseret gruppe som en klub eller en forening.
Skilt hvor der står Af hensyn til vildtet ingen adgang
Som udgangspunkt har vi alle sammen ret til at færdes i naturen - der er dog enkelte begrænsninger. Se mere her.
Kæde
Der findes mange typer barrierer i naturen. Vi har her samlet en række eksempler på typiske barrierer, du kan møde derude.
skovvej der snor sig ind i skoven
Når en konkret sag skal vurderes, er ejerforholdet på området centralt for, hvilke regler der gælder. Er det privat, statslig eller kommunal natur?
Vandrere i Naturpark Nissum Fjord
God adfærd kan forebygge barrierer i naturen. Her kan du finde en række tips og gode råd til, hvordan vi alle sammen kan få en god oplevelse i vores fælles natur.

Registrer din barriere

Har du undret dig over et skilt, en bom eller en anden barriere, når du er på tur i naturen? Send den ind til Friluftsrådet på hjemmesiden her, og vi hjælper med at vurdere, om barrieren er ulovlig og skal videre til kommunal afgørelse