Hvad må du på havet?

I Danmark har vi gode muligheder for at dyrke friluftsliv på havet og opleve den storslåede natur. Se her, hvilke regler du skal kende, før du begiver dig ud at sejle, surfe eller ro.
Foto af to havkajakker i  Roskilde Fjord

På havet har du som udgangspunkt lov til at færdes frit, så længe du overholder sejladsforskrifterne. De gælder for alle fartøjer på vandet - også robåde, kanoer og kajakker. 

Vær opmærksom på, at stat, politi og kommune kan regulere muligheden for at sejle, surfe eller ro på havet, så tjek altid de lokale regler før, du begiver dig ud. Du kan finde mange af dem på kommunens hjemmeside. 

Der er ofte begrænsninger for sejlads i Natur- og Vildtreservater. Det kan for eksempel være forbud mod sejlads i yngletiden, forbud mod surfing eller hurtig sejlads med motor. Se mere her

Vandscootere

Du må sejle på vandscooter, når der er mindst 300 meter til kysten. Du må selvfølgelig gerne sejle frem og tilbage fra 300 meter zonen, men det skal foregå vinkelret på kysten og med en hastighed på max 5 knob.

Du må ikke sejle i Natura 2000 områder, vildtreservater eller fredede områder.

Se mere om regler for vandscootere

Bliv klogere på adgangsreglerne

Vil du dykke dybere ned i adgangsreglerne, eller har du specifikke spørgsmål, hjælper vi dig videre her. 

skitle
Reglerne for at færdes i naturen er langt fra enkle og klare. Vil du dykke ned i lovgivningen, hjælper vi dig på vej her.
Skilt hvor der står Af hensyn til vildtet ingen adgang
Som udgangspunkt har vi alle sammen ret til at færdes i naturen - der er dog enkelte begrænsninger. Se mere her.
Rollespillere i Hareskoven
Der er forskel på reglerne, alt efter om du besøger naturen som privatperson eller som en del af en organiseret gruppe som en klub eller en forening.
skovvej der snor sig ind i skoven
Når en konkret sag skal vurderes, er ejerforholdet på området centralt for, hvilke regler der gælder. Er det privat, statslig eller kommunal natur?
Kæde
Der findes mange typer barrierer i naturen. Vi har her samlet en række eksempler på typiske barrierer, du kan møde derude.

Registrer din barriere

Har du undret dig over et skilt, en bom eller en anden barriere, når du er på tur i naturen? Send den ind til Friluftsrådet på hjemmesiden her, og vi hjælper med at vurdere, om barrieren er ulovlig og skal videre til kommunal afgørelse.