Hvad må du på søer og vandløb?

Danmarks søer og vandløb byder på mange smukke natur- og friluftsoplevelser. Se her, hvad du skal vide, før du tager på tur til søen eller åen.
Esrum Sø

Her er det vigtigste, du skal vide om friluftsliv på søer og vandløb. 

For dig der ror eller sejler

Du må ro og sejle med små fartøjer uden motor på vandløb og søer, som har flere bredejere. Men husk, at din sejlads ikke må være til gene for vandløbet eller for andres jagt eller fiskeri. Det er en forudsætning, at du kan komme lovligt frem til søen eller vandløbet. 

Du må kun sejle på et vandløb eller en sø, som har en enkelt ejer, hvis du har fået lov af ejeren. Det kan være i form af en konkret tilladelse til dig eller et skilt, der giver en generel tilladelse. 

Hvis du ikke ved, om en sø eller vandløb er ejet af en eller flere, og i så fald hvem, kan du slå det op i den offentligt tilgængelige database OIS.dk

Se mere om, hvordan du finder ud af ejerforholdet på en sø eller anden natur.

Offentlige ejede søer og vandløb må du gerne ro og sejle på uden at spørge om lov. Men vær opmærksom på, at reglerne kan være forskellige fra sted til sted, da den enkelte kommune kan fastsætte (forskellige) regler om offentlighedens adgang. 

Husk derfor altid at tjekke de lokale regler, før du begiver dig ud på vandet - du kan som regel finde dem på kommunens hjemmeside. 

Sejlads med motor (herunder vandscootersejlads) er som udgangspunkt ikke tilladt på nogen søer og vandløb, medmindre det fremgår af et lokalt vandløbsregulativ eller en lokal sejladsbekendtgørelse. Det kan du oftest se på kommunens hjemmeside eller ved at kontakte kommunen. 

Læs også mere på Naturstyrelsens hjemmeside  om badning og sejlads.

For dig der færdes til fods

Du må færdes til fods på bræmmer langs vandløb og søer, hvis de støder op til udyrkede arealer, hvor det er lovligt at færdes.

Du må skøjte, kælke og stå på ski på alle offentligt ejede søer og vandløb i skove eller på udyrkede arealer, når der er is på vandet, medmindre kommunen, politi eller skiltning forbyder det. 

Landgang 

Du må gerne gå i land på offentligt ejede arealer, men brug så vidt muligt anlagte ophalingspladser. Dem kan du finde på udinaturen.dk - klik på "Ved vandet".  

Privatejede arealer må du kun gå i land på, hvis du har ejerens tilladelse. Undtagelsen er privatejede udyrkede bræmmer, hvis de grænser op til arealer (både private og offentligt ejede), hvor det er tilladt for at færdes.

Badning

Du må - døgnet rundt - bade i alle offentligt ejede søer, medmindre der er skiltet imod det på grund af for eksempel fugles yngletid. På Naturstyrelsens hjemmeside kan du se en oversigt over, hvilke søer du må bade i. 

For private søer gælder der de samme regler, som hvis du vil ro eller sejle på den: 

Er der flere bredejere, må du gerne bade, hvis du kan komme lovligt frem til søen eller vandløbet, altså via en sti eller markvej, som ikke er undtaget i bestemmelserne for offentlighedens adgang. Er der kun en ejer, skal du have ejerens tilladelse i form af en generel skiltning eller en konkret tilladelse. 

Bade- og bådebroer

Adgangen til at færdes på og bade fra bade- og bådebroer langs den danske kyst er afhængig af den tilladelse der er givet da den blev opført. Det er kun den enkelte kommune der står for at give tilladelse til bade-/bådebroer der kan svare på hvilke regler der gælder for hver enkelt bro. Så hvis du f.eks. via skiltning bliver forment adgang til at færdes på en bade- og bådebro så bør du tage kontakt med kommunen for at få oplyst hvilke vilkår der gælder for netop den bro.

Bliv klogere på adgangsreglerne

Vil du dykke dybere ned i adgangsreglerne, eller har du specifikke spørgsmål, hjælper vi dig videre her. 

skitle
Reglerne for at færdes i naturen er langt fra enkle og klare. Vil du dykke ned i lovgivningen, hjælper vi dig på vej her.
Rollespillere i Hareskoven
Der er forskel på reglerne, alt efter om du besøger naturen som privatperson eller som en del af en organiseret gruppe som en klub eller en forening.
skovvej der snor sig ind i skoven
Når en konkret sag skal vurderes, er ejerforholdet på området centralt for, hvilke regler der gælder. Er det privat, statslig eller kommunal natur?
Skilt hvor der står Af hensyn til vildtet ingen adgang
Som udgangspunkt har vi alle sammen ret til at færdes i naturen - der er dog enkelte begrænsninger. Se mere her.
Kæde
Der findes mange typer barrierer i naturen. Vi har her samlet en række eksempler på typiske barrierer, du kan møde derude.

Registrer din barriere

Har du undret dig over et skilt, en bom eller en anden barriere, når du er på tur i naturen? Send den ind til Friluftsrådet på hjemmesiden her, og vi hjælper med at vurdere, om barrieren er ulovlig og skal videre til kommunal afgørelse