Hvad må du i det åbne land?

Heder, moser, overdrev, enge og marker - det åbne land dækker totredjedele af Danmark og indeholder mange gode natur- og friluftsoplevelser. Se her, hvad du må i det åbne land.
To cyklister på tur i naturen

Her er et udpluk af de væsentligste regler, som er vigtige at kende, når du oplever naturen og dyrker friluftsliv på veje, stier, markveje og udyrkede arealer i det åbne land. 

Veje og stier i det åbne land

Du må færdes til fods og cykle på veje og stier i det åbne land hele døgnet, også på markveje, der er privatejede. Handicappede må anvende kørestole, også trehjulede knallerter. Ryttere må ride på markveje, der er egnet til ridning og hvis der ikke er skiltet mod det.  

Ejeren kan forbyde adgang med lovlig skiltning, hvis:

  • Det i særlig grad generer privatlivets fred.
  • Det generer den erhvervsmæssige udnyttelse af området.
  • Der er behov for at beskytte plante- og dyreliv.

Vær opmærksom på, at det altid er kommunen, der afgør, om færdsel eller ophold er til gene, ikke en privat ejer. Flere afgørelser fra Klagenævnet viser, at der skal ganske meget til, før færdsel eller ophold vurderes at genere privatlivets fred eller den erhvervsmæssige udnyttelse af en ejendom.

Hvad angår behov for at beskytte plante- og dyreliv, er det ikke nok med en generel henvisning. Der skal være tale om beskyttelse af navngivne arter.

Se her, hvad du kan gøre, hvis du er i tvivl om lovligheden af en skiltning.

Eller registrér barrieren her, så vi sammen kan rydde op i skilteskoven. 

Udyrkede arealer

Udyrkede arealer er for eksempel heder, enge, klitter inde i landet, moser og overdrev. 

Privatejede udyrkede arealer

Du må færdes til fods, trække cyklen, barnevognen og anvende trehjulede knallerter på (ikke indhegnede) udyrkede arealer fra kl. 6 til solnedgang. Ridning kræver ejerens tilladelse.  

Du må opholde dig på udyrkede arealer, når der er mere end 150 meter til bygninger. Det er ikke tilladt at slå telt op.

Du må færdes til fods på indhegnede arealer, hvis der ikke er græssende dyr. Adgang er kun tilladt gennem låger, led og lignende. Der er ikke adgang, hvis ejeren har forbudt det ved skiltning.

Offentligt ejede udyrkede arealer

Du må færdes til fods, trække cyklen, barnevognen og anvende trehjulede knallerter på offentligt ejede udyrkede arealer hele døgnet.

Du må opholde dig på udyrkede arealer, når der er mere end 50 meter til bygninger. Det er ikke tilladt at slå telt op.

Du må færdes til fods på indhegnede arealer, også hvis der er græssende dyr. Adgang er kun tilladt gennem låger, led og lignende. 

Dyrkede arealer

Det er ikke tilladt at færdes på dyrkede marker, heller ikke brakmarker, stubmarker eller marker, som ikke er sået om vinteren. I praksis kan det være svært at skelne mellem eksempelvis brakmarker, enge og overdrev. Er du i tvivl - kontakt lodsejeren, kommunen eller Naturstyrelsen. 

Undtagelser

Det er muligt for en ejer af et naturområde midlertidigt at forbyde adgang til veje og stier i det åbne land og udyrkede arealer på dage:

  • Hvor der holdes selskabsjagt (organiseret jagt med et større antal deltagere)
  • I perioden 16. maj til 15. juli fra klokken 6 til klokken 7, hvor der er bukkejagt.
  • Hvor der foregår intensivt landbrugsarbejde.

Bliv klogere på adgangsreglerne

Vil du dykke dybere ned i adgangsreglerne, eller har du specifikke spørgsmål, hjælper vi dig videre her. 

skitle
Reglerne for at færdes i naturen er langt fra enkle og klare. Vil du dykke ned i lovgivningen, hjælper vi dig på vej her.
Rollespillere i Hareskoven
Der er forskel på reglerne, alt efter om du besøger naturen som privatperson eller som en del af en organiseret gruppe som en klub eller en forening.
skovvej der snor sig ind i skoven
Når en konkret sag skal vurderes, er ejerforholdet på området centralt for, hvilke regler der gælder. Er det privat, statslig eller kommunal natur?
Skilt hvor der står Af hensyn til vildtet ingen adgang
Som udgangspunkt har vi alle sammen ret til at færdes i naturen - der er dog enkelte begrænsninger. Se mere her.
Kæde
Der findes mange typer barrierer i naturen. Vi har her samlet en række eksempler på typiske barrierer, du kan møde derude.

Registrer din barriere

Har du undret dig over et skilt, en bom eller en anden barriere, når du er på tur i naturen? Send den ind til Friluftsrådet på hjemmesiden her, og vi hjælper med at vurdere, om barrieren er ulovlig og skal videre til kommunal afgørelse