Nyhed

Ønske fra Friluftslivets Brugerpanel: Tillad at gå langs åer og i markskel

Landskab med vandløb i Pilotnaturpark Flynder Sø - Lem Vig
Det skal være lovligt at færdes langs bl.a. diger, vandløb og skel i det åbne land. Det mener 55 procent af medlemmerne i Friluftsrådets Brugerpanel ifølge en panelundersøgelse om adgang.

Friluftsrådet arbejder på at forbedre adgangen til naturen. Hvis du skulle vælge, hvad ville du så gerne have ændret?

Sådan lyder et af spørgsmålene i den seneste panelundersøgelse i Friluftsrådet Brugerpanel.

570 paneldeltagere svarede, og 55 procent af dem ønskede sig dette: At det blev tilladt at færdes langs såkaldte ledelinjer som diger, hegn og vandløb i det åbne land.

Som reglerne er i dag, har offentligheden ret til at gå på udyrkede arealer i det åbne land, men en undtagelse i Naturbeskyttelsesloven betyder, at det ikke gælder for færdsel på de såkaldte udyrkede bræmmer langs vandløb og søer, medmindre de grænser op til områder, der er åbne for offentligheden.

Ligesådan er det tilladt at færdes på veje og -stier i det åbne land, men med stadigt større marker nedlægges flere og flere markveje og -stier, og dermed reduceres muligheden for at bevæge sig ud i det åbne land. 

”Naturoplevelser i det åbne land bør være for alle. Det er derfor afgørende at kunne færdes langs ledelinjer i det åbne land som for eksempel diger, hegn, vandløb og udyrkede bræmmer,” siger direktør i Friluftsrådet, Winni Grosbøll. 

”At så mange deltagere i Brugerpanelet efterspørger netop denne type adgang viser, at der er et stort behov, så vi så også gerne, at undtagelsen i Naturbeskyttelseslovens paragraf 24, stk. 4, som forhindrer adgang langs vandløb, blev ændret.”

Behov for klarere regler

Selv om bedre adgang til gåture langs diger, vandløb og markskel i det åbne land topper Brugerpanelets liste over ønsker til ændringer i adgang, er det ikke det eneste på ønskesedlen.

42 procent af deltagerne vil gerne mere fri teltning, altså flere områder, hvor det er tilladt at slå sit telt op i skovbunden, mens 33 procent godt kunne tænke sig, at det var lovligt at gå udenfor veje og stier i private skove, og 29 procent, at det var tilladt at gå i land fra vandløb og søer på privatejede bræmmer. 

infografik brugerpanel adgang

Panelundersøgelsen gav desuden mulighed for med deltagernes egne ord at angive ønsker til ændringer i adgangen til naturen. Det har 17 procent gjort, og ønskerne fordeler sig primært på bedre overnatningsmuligheder – eksempelvis tilladelse til at slå sit telt op på stranden – og på klarere adgangsregler.

I sidstnævnte kategori nævner en paneldeltager blandt andet fortolkningen af cykler i naturen:

"Tilladt på menneskeskabte stier, som er egnet til en almindelig cykel" er en regel, der kan fortolkes i alle retninger og som fører til mange konflikter," skriver deltageren. 

En anden deltager efterlyser klarere regler, fordi der i dag er mange forhold, som skal undersøges, før man kan vide, hvilke regler der er gældende på det pågældende område.

Den problemstilling er velkendt for Friluftsrådet.

Reglerne for adgang til naturen er håbløst komplicerede, og rigtig mange danskere kender dem ikke, som betyder, at de går glip af naturoplevelser. Så vi har et klart ønske om, at lovgivningen skal gøres mere enkel,” siger Winni Grosbøll.

En mindre gruppe paneldeltagere ønsker hverken mere adgang eller større klarhed over reglerne, tværtimod ser de gerne, at adgangen til visse naturområder bliver begrænset af hensyn til naturen og dyrene, blandt andet ynglefugle.

Uanset holdning og ønskeseddel er stort set alle Brugerpanel-deltagere dog enige om, at naturoplevelser er vigtigt. Hele 99 procent forbinder i høj eller meget høj grad adgang til naturen med livskvalitet.