Pressemeddelelse

Lovene om adgang skal afspejle friluftslivet anno 2022

Niels Christian Levin Hansen på talerstolen
Den afgående formand havde både et klart budskab med til forsamlingen og en opfordring til politikerne: adgangslovgivningen skal forbedres og forenkles, så den er tidssvarende og til at forstå - og interessenterne skal være involveret gennem et adgangspolitisk udvalg.

Da afgående formand Niels-Christian Levin Hansen holdt sin beretning på paraplyorganisationens generalforsamling skar han særligt én pointe ud i pap: lovgivningen på adgangsområdet skal forbedres, så det afspejler det friluftsliv vi har i dag. Friluftslivet er blevet mere populært, der er kommet nye interesser til og vi ser flere og flere begrænsninger i adgangen til naturen. Og så er reglerne alt for svære at forstå.

”Når selv lovgiverne ikke kan finde ud af reglerne, så er der brug for at gøre noget: I efteråret inviterede vi folketingets miljø- og fødevareudvalg ud på en sejltur og quizzede om adgangsreglerne. Her fik de syn for sagen, og det blev klart for dem, at reglerne er unødigt komplicerede” sagde Niels-Christian Levin Hansen.

Han henviste til, at vi må sætte vores lid til den lovgennemgang, der aktuelt er i gang og han havde samtidig en klar opfordring til ministeren og partierne i forbindelse med lovgennemgangen:

Friluftsrådets forslag til bedre adgang: 
  • Bedre adgangsmuligheder i de private skove
  • Når der investeres offentlige midler i ny natur skal adgangen automatisk følge med
  • Mulighed for færdsel langs ledelinjer i det åbne land
  • Stop for nedlæggelse af markveje
  • Bedre forhold for de organiserede aktiviteter.
  • Sidestilling af de ridende med de cyklende

”Tag os nu med på råd! Nedsæt et adgangspolitisk udvalg med interessenterne, så fundamentet for en lovrevision, hviler på en grundig analyse af de forskellige behov og interesser. Vi har brug for tidssvarende adgangsregler, der modsvarer samfundsudviklingen og ikke flere lappeløsninger i det store kludetæppe af adgangsregler, som vi har i dag” sagde han.  

Ønsket om et adgangspolitisk udvalg, sammensat af frilufts- natur- og lodsejerinteresser, der sammen skal finde anbefalinger til bedre adgangsregler, blev også fremhævet under debatten på generalforsamlingen. 

Niels-Christian Levin Hansen trådte på generalforsamlingen tilbage efter tre år på posten, da han har fået nyt job ved den europæiske organisation for sikkerhed og samarbejde i Østrig. Han blev afløst af Annesofie Bjerre.