Nyhed

Milepæl: 100 adgangssager sendt til kommunerne

privat adgang skilt
Siden oktober har Friluftsrådets kampagne Gå Nye Veje fået hundredvis af danskere til indberette barrierer, de møder i naturen. I denne uge rundede antallet af sager sendt videre til kommunerne til behandling 100. En flot start, siger direktør i Friluftsrådet.

”Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen.”

Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Midt i oktober skød Friluftsrådet kampagnen ”Gå Nye Veje – stop skilteskoven” i gang. Formålet var at få nedbragt det høje antal af ulovlige barrierer, der er i den danske natur. Og udover at oplyse om de ofte komplicerede adgangsregler indeholder kampagnen muligheden for, at alle danskere kan registrere de barrierer, man møder derude – fra låger og hegn til skilte.

Der er ifølge undersøgelser op til 80.000 ulovlige barrierer i vores natur, primært såkaldte skræmmeskilte, og det er nogle af dem, der siden kampagnens dag 1 er blevet indberettet til Friluftsrådet.

Vi er meget glade for, at så mange har fulgt opfordringen og gerne vil hjælpe os alle sammen med at få bedre adgang til naturen. Det viser, at der bestemt er et behov for at få ryddet op i skilteskoven.
Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet

”Vi er meget glade for, at så mange har fulgt opfordringen og gerne vil hjælpe os alle sammen med at få bedre adgang til naturen. Det viser, at der bestemt er et behov for at få ryddet op i skilteskoven”, siger direktør i Friluftsrådet, Winni Grosbøll.

Det er de kommunale myndigheder, der afgør, om en barriere er ulovlig eller ej, så Friluftsrådet foretager for hver indberettet sag en vurdering af, om sagen er relevant, og sender den herefter videre til behandling og afgørelse hos den pågældende kommune.

Nogle sager er komplekse, hvorfor behandlingstiden kan være lang, men i denne uge rundede Friluftsrådet den milepæl, der hedder 100 sager sendt videre til myndighederne.

”Vi vil gerne have mange flere sager, men jeg mener godt, vi kan være stolte af på under to måneder at være nået så langt. Det er en flot start og et første skridt på vejen hen imod både at få reduceret antallet af barrierer og at få gjort blandt andet kommunerne opmærksomme på det, hvis der er sager hos dem, som der skal ses nærmere på,” siger Winni Grosbøll.

Skiltesager fylder mest

De 100 sager sendt videre til myndighederne er fordelt rundt om i hele landet, fra Bornholm til Nordjylland, og godt og vel 75 procent af dem er barrierer på privat jord, primært skov. 4 ud af 5 sager omhandler skilte. 

gånyeveje 100 sager

"Det er ikke overraskende, at så mange af de sager, vi har fået ind, er om skilte. Det er den type barriere, der er suverænt flest af i vores natur, og også den, der oftest skaber tvivl om, hvorvidt man egentlig må færdes der. Kampagnen her skal gerne på lang sigt munde ud i regelforenklinger på området, og at der er behov for det, viser de mange indsendte skiltesager tydeligt," siger Winni Grosbøll. 

Kampagnen fortsætter indtil udgangen af 2022, så du kan stadig nå at hjælpe os med at stoppe skilteskoven ved at registrere de barrierer, du er i tvivl om.

Se her, hvordan du gør: 

gå nye veje grafik
Kontakt
gitteholtze
Kommunikationskonsulent
24 64 63 91