Nyhed

Adgangspolitik skal skabe god adgang til naturen for alle

naturpark
Friluftsliv er populært som aldrig før. Den store interesse understreger, at der er behov for god adgang til naturen. Friluftsrådets bestyrelse har vedtaget en ny adgangspolitik, som skal forbedre vores muligheder for at dyrke friluftsliv.

Det er en mærkesag for Friluftsrådet at skabe fri og lige adgang til naturen. God adgang til naturen er nemlig en grundlæggende forudsætning for, at vi kan springe i sadlen og køre på mountainbike i skoven, vandre langs kysten eller sætter os til rette i kajakken på fjorden. God adgang til naturen styrker samtidig vores sundhed, livskvalitet og bevidsthed om, at det er vigtigt at passe på naturen.

En ny adgangspolitik, som Friluftsrådets bestyrelse har vedtaget, skal skabe grundlag for at udvikle og forbedre vores muligheder for at komme ud i naturen.

Adgangspolitikken bygger på seks principper, som er styrende for Friluftsrådets synspunkter og holdninger til adgangspolitiske emner.

 De seks principper er:

  1. Naturen skal være åben og tilgængelig: Naturen skal være åben og tilgængelig for hele befolkningen, så alle kan få glæde af at færdes og opholde sig i naturen.
  2. God adgang til naturen i hele landet: Naturen skal være for hele befolkningen. Alle borgere skal have god adgang til naturen uanset hvor i landet e bor.  
  3. Særligt hensyn til borgere, som ikke har optimale vilkår: Der skal være et særligt fokus på at understøtte mulighederne for at færdes i naturen for de grupper af borgere, som ikke har optimale vilkår.
  4. Mere og bedre adgang til eksisterende og ny natur: Der skal skabes yderligere og bedre adgang til eksisterende naturarealer. Ved udlæg af nye naturarealer skal offentligheden i videst muligt omfang sikres øgede muligheder for at færdes og opholde sig i den danske natur.
  5. Enkle love og regler for at færdes og opholde sig i naturen: Love og regler for at færdes og opholde sig i naturen skal gøres mere enkle og lette at forstå for alle.
  6. Rekreativ brug af naturen bør være gratis for alle: Friluftsliv skal være for alle uanset økonomisk formåen. Derfor bør rekreativ brug af naturen i udgangspunktet være gratis.

Grundlag for det politiske arbejde

Friluftsrådets formand Niels - Christian Levin Hansen glæder sig over den nye adgangspolitik, som arbejder med adgang til naturen i bred forstand, både i forhold til love og regler, men også fysiske og mentale barrierer.

Naturen er et fælles gode, som vi alle skal kunne få glæde af uanset hvor vi bor eller om vi har fysiske eller psykiske udfordringer. Derfor er det vigtigt, at Friluftsrådet hele tiden arbejder på at forbedre vores adgang til naturen for alle, siger Niels - Christian Levin Hansen Friluftsrådets formand.

Adgangspolitikken er udviklet over det seneste halve år, hvor et udvalg med repræsentanter fra Friluftsrådets bestyrelse og fra Friluftsrådets medlemsorganisationer har diskuteret og konkretiseret. Adgangspolitikken blev vedtaget den 22. marts 2022 af Friluftsrådets bestyrelse.

”Det er ikke en enkel opgave for en paraplyorganisation med 82 meget forskellige medlemsorganisationer at udvikle en fælles politik på et så vigtigt område som adgang til naturen. Det har været en proces med mange diskussioner, hvor hver en sætning er blevet vendt og drejet, men det betyder også at der er bred opbakning til resultatet, siger Niels – Christian Levin Hansen.

Kontakt
portræt af Louise
Kommunikationskonsulent
40 33 74 02
Portrætfoto Kristian Nykrog
Politisk konsulent
30 71 58 53